•  Navigatie
 • 4170750543_603191_185761

  Eten in Suriname

   

  Op vakantie in Suriname met twee tieners die non stop trek hebben. Naast alle geplande trips was het de bedoeling dat we veel Surinaamse gerechten zouden eten. We kenden al veel Surinaamse gerechten, maar dan voornamelijk door mij klaargemaakt ( geïnspireerd door het Groot Surinaams Kookboek).

   

  Dus ja, wat eet en drink je tijdens zo’n vakantie? Verantwoord en gezond waren de sleutelwoorden, op 1 uitspatting bij Mc Donalds na.

   

  • We dronken veel water (uit flessen). Verder ijskoud kokoswater, direct uit een kokosnoot (met een rietje). En verse vruchtensappen, zoals markoesa (passievrucht), mango en ananas. Lemmetjessap was bij mij favoriet (limoensap).
  • We aten veel tropisch fruit: o.a. mango (een aantal verschillende soorten), kokosnoot (ter plekke opengemaakt met een machete), papaja, markoesa (een grote passievrucht), Surinaamse appeltjes, limoen, watermeloen, banaan en pommerak.

  Suriname

  • Langs de kant van de weg kom je overal warungs tegen. Warungs zijn kleine huisjes met een warmhoudcounter waar je Javaans eten kunt afhalen of direct uit de verpakking opeten. Bij de goede warungs is het druk! Wij aten er pitjel (o.a. kousenband, dagoeblad, hondsblad en taugé met een hete pindasaus), Javaanse bami met kip, bakabana (gebakken banaan met hete pindasaus). Het eten wordt meestal niet bij de warung klaargemaakt maar de verkoper maakt het thuis klaar en verkoopt het in de warung. Er staat meestal een magnetron waarin het nogmaals opgewarmd kan worden. Het eten is dagvers en nogmaals, als het een goede warung is is het er druk! Alles wordt geserveerd in foamverpakkingen. Het blijft dan goed warm en het eet makkelijk. Jammer dat het niet zo goed is voor het milieu…..
  • Broodjeszaken kom je veel tegen. Surinaamse broodjes pom, trie, kip en kerrie-ei zijn heerlijk! Ze worden ook als ontbijt gegeten. Dat hebben wij niet gedaan, maar voor de lunch was het heerlijk.
  • Surinaamse eettentjes serveren over het algemeen vers en gezond eten. De Surinaamse keuken gebruikt veel groenten en kip. Groenten die wij gegeten hebben in Suriname zijn antroewa (in een tomatensaus), sopropo (gevuld met vis, gevuld met gehakt), amsoy (heel erg bitter, ik vond het niet lekker), dagoeblad, tajerblad en oker. Verder aten we witte rijst, en moksi alesi, een eenpansgerecht van rijst met verschillende soorten vlees en groenten (meestal bonen).
  • Hindoestaans eten in Suriname is om je vingers bij af te likken. Alhoewel we dit maar twee keer hebben gegeten was de kraboe (krab met aardappel in masala) en de roti met kip een groot succes. Favoriet bij de kinderen!

   

  In een tropisch land kun je zalig eten… Je hebt veel vocht nodig, dus water drinken en vers fruit eten gaat erg makkelijk. En daarbij, vers fruit zorgt er voor dat je geen trek hebt in snoep of snacks. Naast de schoonheid van het land is ook de Surinaamse eetcultuur bij ons een absolute favoriet!

   

  White Beach 3

   

  Een heel makkelijk en erg lekker recept voor een verantwoorde Surinaamse maaltijd:

   

  Surinaamse kip met kousenband

  Ingrediënten (voor 4 personen):

  4 kippenbouten (of kipfilets)

  Zoete sojasaus

  Stukje gember, geraspt

  Chinees 5-spices poeder

  2 teentjes knoflook, geperst

  1 ui, geraspt

  8 ons kousenband, in kleine stukjes gesneden

  Maggiblokjes (liefst die kleine vierkante)

  Basmatirijst of andere rijst

  Marineer de kip in de sojasaus waaraan de geraspte gember, geraspte ui, knoflook en het 5-spicespoeder (naar smaak) aan toegevoegd is. Laat dit een paar uur intrekken.

  Bak de kip in zonnebloemolie krokant.

  Roerbak de stukjes kousenband, samen met een of meerdere verkruimelde maggiblokjes (naar smaak) in olie. Voeg er eventueel nog een fijn gesnipperde ui aan toe.

  Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.

  Serveer alles direct. Het smaakt heerlijk tropisch!

  Dit artikel is geschreven door Monique Kostermans, ook de foto’s zijn van haar hand.