•  Navigatie
 • Aardappel

  Ode aan de aardappel!

  De good old aardappel is ontzettend hip en hot! Hij is natuurlijk nooit echt weggeweest, onze oer-Hollandse aardappel, maar hij ligt nu ‘opeens’ weer op elk sterrenwaardig bord, en ook in onze eigen keuken is de aardappel weer veel vaker te vinden.

  Was het jaren geleden nog erg hip en cool om met de meest exotische ingrediënten te koken, inmiddels is de hernieuwde kennismaking met onze eigen inheemse producten allang weer een feit. Sterrenchefs koken, smoren, bakken, pocheren en grillen tegenwoordig liever met gewassen van eigen land en bij voorkeur ook nog uit de eigen streek. Zoals aardappels, bieten, prei en bloemkool van de volle grond. En als het even kan, ook nog biologisch!

  Quinoa? Gojibessen? Chiazaad? Welnee, onze eigen aardappel als superfood! Een beetje knappe kok maakt er natuurlijk geen standaard stamppot van, maar creaties als aardappelconsommé met gerookte vichysoisse en gezouten citroen. Of een bijzonder dessert met aardappelchips en pure chocolade. Tja, zo kan het ook.
  De favoriete aardappel van topkoks is trouwens de Opperdoezer Ronde. Deze speciale aardappel kom je dan ook regelmatig tegen in fraai gekunstelde gerechtjes.

  Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam; Aardappelen bevatten koolhydraten, vezels, eiwit, B-vitamines, vitamine C en mineralen zoals ijzer, koper, chroom, zink en magnesium. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.

  Ik ben zelf een enorme fan van de aardappel; gekookt, gebakken, gepoft, in de oven om zelf lekkere vetarme chips te maken, noem het maar op.
  Van onze good old aardappel zijn heel gemakkelijk de lekkerste gerechten te maken, ze zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen en zijn ook nog eens ontzettend lekker.

  Vandaar deze ODE AAN DE AARDAPPEL!