•  Navigatie
 • logo klein nieuwsbbrief.jpg

  Stress

   

  Stress? Dat is toch iets voor managers en directeuren? Nou, nee. Bijna 90 procent van de Nederlanders ervaart regelmatig stress in het dagelijks leven. En dat is op lange termijn niet goed voor de gezondheid. Omdat de oorzaak niet altijd duidelijk aanwijsbaar is, is een oplossing zoeken soms lastig.

  Dat we van geldgebrek, problemen thuis of een drukke periode op het werk in de stress kunnen schieten, dat is duidelijk. De belangrijkste oorzaken van stress op werkgebied zijn werkdruk en verantwoordelijkheid.

  In de privésferen zijn een gebrek aan nachtrust en relaties de grootste boosdoeners. Een (rij)examen of een belangrijke presentatie kan eveneens voor een acute knoop in de maag zorgen.

   

  Vage gevoelens

  Maar lang niet altijd is de oorzaak van dat gespannen gevoel zo helder te omschrijven. De hoge verwachtingen waaraan we (denken te) moeten voldoen, het gevoel niet gewaardeerd te worden, onzekerheid over de toekomst; het klinkt vaag, maar deze gevoelens kunnen voor een hoop onderhuidse spanningen zorgen. En net zo goed als je overspannen kunt raken van teveel (werk)druk, raak je ook uit balans door te weinig uitdaging in je leven.

   

  Gevolgen van stress

  Als het lichaam langdurig stresshormonen blijft produceren, wordt de gezondheid op de lange termijn belast: de bloeddruk stijgt, er kunnen hartklachten en spijsverteringsproblemen ontstaan, de weerstand gaat achteruit en het geheugen wordt minder.

  Meer dan de helft van de Nederlanders heeft wel eens last van lichamelijke klachten vanwege de stress. Bijvoorbeeld minder goed slapen, hoofdpijn en snel geïrriteerd zijn. Opvallend is dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten veroorzaakt door stress dan mannen.

   

  Wat kunnen we eraan doen?

  Stress voor een examen of het halen van een belangrijke deadline is overzichtelijk. Daarna komt er weer rust. Bij langdurige spanningen gunnen we onszelf die rust meestal niet. Sterker nog, vaak gooien we er nog een schepje bovenop in een poging om grip op de situatie te krijgen. Maar omdat we door de stress niet meer helder zien wat we nodig hebben, helpt dat niet. Zoek professionele hulp wanneer het je zelf niet meer lukt.

   

  Positief en realistisch

  Wat helpt wel? In ieder geval proberen positief te zijn. Hoe optimistischer iemand is, des te meer hij met stress omgaat door het actief en planmatig aanpakken van de problemen. Maar wees ook realistisch. We moeten al zoveel, niet alles kan dan 100 procent. Wees wat milder voor jezelf en leer om vaker ‘nee’ te zeggen. Doe eventueel wat ontspanningsoefeningen. En besef dat je niet de enige bent voor wie het af en toe allemaal teveel wordt. Superman bestaat tenslotte alleen in de film.

   

  Kom je er zelf niet uit, wil je graag hulp van een coach om terug in balans te komen? Bedenk dan dat dit een heel grote stap in de goede richting is. Anky van Praktijk 0164 staat voor je klaar om je te helpen je balans terug te vinden. Je bent beter opgewassen tegen de problemen van alledag en je zelfvertrouwen zal een stevige boost krijgen. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je je toekomst weer zonnig tegemoet zult zien!

  Maak gewoon een afspraak en ervaar het zelf!

  Stuur een mail naar praktijk0164@outlook.com of bel, sms, app naar 0624514145. Je krijgt dezelfde dag nog antwoord.

   

  Bij Praktijk 0164 ben je tevens aan het goede adres om aan een complete verandering van leefstijl te gaan werken. Onder toeziend oog van een voedingsdeskundige is het analyseren van je huidige eetpatroon en het aanpassen daarvan, één van de vele mogelijkheden om aan je leef-en eetpatroon te gaan werken. Ook het krijgen en behouden van een gezond gewicht hoort hier uiteraard ook bij.

   

  Mogelijkheden te over bij Praktijk 0164, dus maak meteen een afspraak!